
 

 

 

 
December 2, 2020 
 
 

U.S. Department of Education 
PRA Coordinator, Strategic Collections and Clearance, Governance and Strategy Division 
Office of Chief Data Officer 
Office of Planning, Evaluation and Policy Development 
 
 

To Whom It May Concern: 

On behalf of The National Association of Student Financial Aid Administrators (NASFAA) and our 
3,000 member institutions, we thanks the respectfully submit to the U.S. Department of 
Education (ED) our for this opportunity to comments on the proposed Quarterly Budget and 
Expenditure Reporting (QBER) under CARES Act Sections18004(a)(1) Institutional 
Portion,18004(a)(2), and 18004(a)(3), Docket No.: ED–2020–SCC–0154.  

NASFAA represents nearly 20,000 financial aid professionals who serve 16 million students each 
year at colleges and universities in all sectors throughout the country. NASFAA member 
institutions serve nine out of every ten undergraduates in the U.S. 

NASFAA appreciates the consideration ED has given to comments received from the 60-day 
comment solicitation effort, and the accompanying changes ED has made to this most recent 
iteration of the data collection form. We also appreciate the addition of Question 2 for 
institutions to indicate that their current submission represents their final report. Once an 
institution has expended all of their HEERF dollars and has reported on how those dollars were 
spent, there is no longer a need to burden institutions with subsequent data collections. 
 
NASFAA commends ED’s decision to increase the burden estimate for this data collection from 
1.5 hours to 6 hours. The increased burden estimate more accurately reflects the fact that the 
requested data is likely spread across multiple campus units and will require significant 
coordination to compile. This acknowledgement is useful as we work with policymakers on 
future programmatic and reporting requirements.  
 
We offer the following recommendations on specific questions in the data collection: 
 
One of the sub-questions to Q5 asks, “Did you use any institutional administrative data (pre-
existing data that did not come from a HEERF-specific application form) in determining the 
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amount of funds awarded to students? ______(Y/N). If yes, Which of these student factors did 
you prioritize in the grant determination process? (Mark all that apply).”  
 

Respondents are presumably being asked only about the determination of the award 
amount, but the phrase “grant determination process” could be misinterpreted to mean 
the process by which the institution determined whether the student should receive a 
grant at all versus just how they determined the amount of the award. Presuming from 
the context of the question that ED is only asking about the institution's determination 
of award amount, we recommend changing the phrase in question to “determining the 
amount of funds awarded” to avoid confusion. 

With respect to Question 8, table rows 1 and 2, how will ED address the possibility that an 
institution’s answer to the question, “How many students received emergency financial aid 
grants provided under Section 18004 of the CARES Act? (unduplicated across all HEERF 
sections)” might exceed the number of eligible students reported in the previous question, 
despite the fact that the institution was following the eligibility requirements that were in place 
(or lack thereof) when they awarded the funds?  

The evolving guidance issued over the course of the spring of 2020 may have led institutions to 
award HEER funds to students who ED later announced were ineligible, especially because ED 
encouraged institutions to spend funds promptly. We stress the need for ED to recognize and 
account for the fact that the number of eligible students may not be a consistent figure given 
that guidance has changed in the past and may change again, given ED’s statement in a recent 
court filing that they are “actively considering whether to retain or modify the rule in response 
to the comments it received.”  

NASFAA raised this issue in the 60-day comment period and ED responded by stating that it had 
“clarified question 8 in the revised form to indicate that eligibility represents if the student was 
ever considered eligible during the reporting period.” However,  Footnote 9 to the question in 
row 1 refers only to students deemed eligible by way of completing the FAFSA or an alternative 
application. It does not address students who completed neither but were eligible at the time 
of their award because ED had not yet imposed restrictions on student eligibility.  

There could still be more students who received HEERF emergency grants than students who 
were eligible under the definition offered in Footnote 9. We raise this again as a possible issue 
when ED evaluates and publicly releases this data to ensure that institutions do not appear to 
have ignored eligibility rules that did not yet exist when they awarded HEERF emergency 
grants.  

Question 9 of this form now exactly matches the final Quarterly Budget and Expenditure 
Reporting (QBER) form, calling into question the necessity of Question 9 in the annual data 
collection. We recommend that ED sum institutions’ quarterly report figures to arrive at the 
annual totals requested in Question 9 of the annual data collection and either remove Question 
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9 entirely from the annual data collection or autofill responses in order to remove duplicative 
reporting.  

The following italicized comments apply only if ED chooses to retain Question 9 in the annual 
data collection: 

Question 9, table row 1 asks for the dollar amount expended on HEERF emergency 
grants to students for each HEER funding source in CARES Act Section18004(a). ED 
includes Footnote 11 to clarify that this field includes grants to students that were 
intended, “To support any element of the cost of attendance (as defined under Section 
472 of the Higher Education Act of 1965, as amended (HEA)) per Section 18004(c) of the 
CARES Act and the Interim Final Rule published in the Federal Register on June 17, 2020 
(85 FR 36494).”  

We appreciate the addition of the reference to CARES Act Section 18004(c), which details 
the allowed use of funds for all three funding sources within Section 18004(a). However, 
the continued reference to funds being used “to support any element of the Cost of 
Attendance” is confusing because funds from Section 18004(a)(1) do not require such 
use. As such, institutions may have used HEERF direct grants from (a)(1) to students to 
cover non-COA expenses, which was an allowed use for (a)(1) funds. We recommend 
removing the COA reference. If ED chooses not to remove this reference, we wish to note 
that it could be impossible for institutions to differentiate whether HEERF direct grants 
to students from section 18004(a)(1) went toward eligible COA expenses or other 
expenses not eligible for inclusion in the COA because there is no requirement to do so. 

The reference to the June 17 Interim Final Rule (IFR) in the same footnote is also 
confusing. The IFR only addresses the definition of student—for the purpose of 
determining student eligibility for the grants—and not the use of funds. Reference to the 
IFR does not seem necessary. We suggest revising the footnote to refer only to CARES Act 
Section 18004(c). 

The final question in the table in Question 9 asks for “Other uses of funds” and requires 
institutions to provide documentation. We question why institutions are required to 
provide documentation for this question when documentation is not required for other 
expenses, and also question what type of documentation ED is seeking. Requiring 
institutions to provide documentation will increase burden, and it is unclear how 
documentation will aid in a post-analysis evaluation. At the very least, ED should be clear 
about the type(s) of documentation they will consider acceptable. ED’s response to this 
question from the 60-day notice did not answer the question. 

We appreciate the consideration ED has given to the 60-day notice comments with respect to 
Question 10, which asks whether HEER emergency grant recipients withdrew from the 
institution during the reporting period. However, we wish to reiterate that this question will 
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require institutions to query older award years for a student’s receipt of HEER funds to 
compare against past and current student enrollment records to determine whether the 
student withdrew subsequent to receipt of HEER funds.  

Reporting across award years is often more complicated for institutions than querying a single 
award year and may be especially difficult for lower-resourced institutions with less 
sophisticated student information systems and/or fewer information technology or institutional 
research staff. We recommend that ED work with lower-resourced institutions to evaluate the 
feasibility and associated burden of this reporting and to re-evaluate its necessity if it would 
create excessive burden. 

Finally, if ED intends to evaluate and/or publish retention rates of HEERF recipients, we also 
reiterate that this data point must be evaluated and disclosed within the context of typical 
retention rates, since those rates vary widely by institution, and the retention rate of HEERF 
recipients alone would not be sufficient for any type of meaningful evaluation. 

We appreciate the opportunity to comment on this proposed data collection. If you have any 
questions regarding these comments, please contact me or NASFAA Policy Analyst Jill Desjean 
at desjeanj@nasfaa.org.  
 
 

Sincerely, 
 

   
Justin Draeger, President & CEO  


