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The following are answers to the most frequently asked questions presented during the webinar. You may search 
or browse the AskRegs Knowledgebase for answers to any follow-up questions you may have and/or submit them 
as AskRegs questions. For more guidance on the CARES Act and associated Higher Education Emergency Relief 
Fund (HEERF), go to NASFAA’s Coronavirus (COVID-19) Web Center.  

 

Question Answer 

Qualitative Measure 
1. If, for academic purposes, a student 

must have a 2.00 grade point average 
(GPA), can we still round for satisfactory 
academic progress (SAP) purposes? 
Would a 1.95 GPA be acceptable for 
SAP, but not for academic purposes? 

No. This would effectively make your SAP policy less strict, 
rather than the same as or stricter than, the policy for non-Title 
IV aid recipients. See 34 CFR 668.34(a)(1).  

2. The school’s SAP policy currently 
stipulates a minimum 2.0 GPA. If the 
nursing program requires a minimum 2.5 
GPA, does this minimum 2.5 GPA 
pertains only to our nursing students to 
maintain SAP, or must this GPA apply to 
all students, regardless of program? 

Schools may have one minimum standard that generally applies 
to all students for the purpose of continuing to qualify for Title IV 
aid. However, if a student’s program of study requires a higher 
GPA to meet SAP standards, students in that program must 
meet the higher standard. Different SAP policies may apply to 
different categories of students. See 668.34(a)(2) and p. 1-12 of 
the 2019-20 FSA Handbook. 

3. For schools which moved to pass/fail 
grading for this term (and did not 
previously use pass/fail grading), what 
would be used as the comparative 
qualitative measurement for SAP if they 
will not be assigning a numeric GPA 
value? 

Typically, pass/fall courses do not affect the student’s GPA, but 
the courses count toward the quantitative measure. There is no 
one way to handle pass/fail, credit/no credit, or any of the similar 
variations. Some schools do not count the pass but account for 
the fail. How these types of grades are handled is up to the 
discretion of the institution. Even if this is a school’s first time 
moving to pass/fail, credit/no credit, or a similar variation, how 
those grades are factored into the SAP calculation must be 
addressed in the school’s SAP policy. 

4. Due to COVID-19, the school has given 
students the option of sticking with a 
letter grade or selecting a pass/no pass 
grade (this selection is by class, so 
students can have both). Pass is 
assigned in place of an A, B, or C and 
credit given. A “no pass” will be given in 
place of a D or F grade and no credit 
given. Neither grade impacts GPA. How 
should we handle these classes when 
calculating SAP?  

How pass/no pass grades impact students must be addressed 
in your SAP Policy. Guidance from the U.S. Department of 
Education (ED) indicates that a school does not have to factor 
pass/fail courses into the GPA measurement, “as long as the 
course is factored into the quantitative measurement.” This 
guidance can be found on slide 42 of the 2018 FSA Training 
Conference session, Understanding Your Satisfactory Academic 
Progress Policy. For students with a mix of pass/fail courses 
and letter grades, all courses would count in the quantitative 
measure, but courses for which a pass/fail grade is given would 
be included in the qualitative component only if the school’s 
policy indicates that it should be included. 

5. Once an incomplete is changed to a 
letter grade, do you recalculate SAP then 
or wait until the end of the term? 

The letter grade would be included in the next regular SAP 
evaluation. 

http://www.nasfaa.org/products/ask-regs/Ask_Regs.aspx
https://www.nasfaa.org/covid19
https://www.nasfaa.org/Part_668_General_Provisions#subc66834a1
https://www.nasfaa.org/Part_668_General_Provisions#subc66834a2
https://ifap.ed.gov/ilibrary/document-types/federal-student-aid-handbook
https://fsaconferences.ed.gov/conferences/library/2018/2018FSAConfSession12.ppt
https://fsaconferences.ed.gov/conferences/library/2018/2018FSAConfSession12.ppt
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Question Answer 

Quantitative Measure and Maximum Timeframe 

6. Can you confirm which of the SAP areas 
can be rounded up? 

Pace and GPA can be rounded. Maximum timeframe cannot. 
See AskRegs Knowledgebase Q&A, Can We Round the 
Quantitative (Pace) and Qualitative Measures When Calculating 
SAP? 

7. Can you explain the alignment of 
timeframe and pace? 

Divide 1.0 or 100 percent (of the program length) by the 
maximum timeframe, and that gives the pace required to remain 
in alignment with the school’s maximum timeframe standard. If 
the maximum timeframe is 125 percent, the decimal version of 
that is 1.25. 1.0 divided by 1.25 = 0.8. If the school’s maximum 
timeframe is 125 percent (more stringent than the regulatory 
minimum of 150 percent), it cannot set a pace of 67 percent (1.0 
divided by 1.5 = 0.6667). This would be an example of 
maximum timeframe and pace being out of alignment. If a 
student only successfully completed 67 percent of their courses 
every term, the student would take 150 percent of their program 
to complete, not 125 percent. For additional information, see 
AskRegs Knowledgebase Q&A, How Can a School Ensure 
Pace of Progression and Maximum Timeframe in Its SAP Policy 
Are Properly Aligned? 

8. Can schools have a graduated scale for 
the quantitative component?  

Yes. A school may have a graduated standard so long as it 
allows students to reach the school’s standards for completion 
of the program within the maximum timeframe for their program. 
See AskRegs Knowledgebase Q&A, Can an Institution Have a 
Graduated Standard for Pace in Its Satisfactory Academic 
Progress Policy? 

9. Do pass/fail grades affect the 
quantitative component? 

Yes. Courses that are failed count as attempted, but not 
completed, when calculating the quantitative component. 

10. Can a school have a quantitative 
measure by school year and not 
cumulative? 

No. While a school could incorporate an academic year or 
payment period calculation of pace in addition to the 
cumulative pace requirement, it cannot take the place of the 
cumulative pace requirement. See 668.34(a)(5)(ii). 

Evaluations and Appeals 

11. Can a school evaluate undergraduate 
students for SAP every payment period 
and evaluate graduate students just 
once in the academic year? 

Yes, a school may have a different policy for different categories 
of students, so long as the treatment is consistent across the 
category. See 668.34(a)(2). 

12. How many SAP appeals is a student 
allotted per undergraduate degree? 

This would be determined by your institution’s SAP policies and 
procedures. It is not prescribed by ED. See the following from 
ED’s Program Integrity Q&A, Satisfactory Academic Progress: 
“APP-Q1: How many times may a student appeal a failure to 
make SAP? 
APP-A1: The regulations do not limit the number of times a 
student may appeal. If an institution permits appeals, the 
regulations (at 34 CFR 668.34(a)(9)) specify what the policy 

https://askregs.nasfaa.org/knowledgebase/qa/KA-34495/en-us
https://askregs.nasfaa.org/knowledgebase/qa/KA-34495/en-us
https://askregs.nasfaa.org/knowledgebase/qa/KA-34495/en-us
https://askregs.nasfaa.org/knowledgebase/qa/KA-33201/en-us
https://askregs.nasfaa.org/knowledgebase/qa/KA-33201/en-us
https://askregs.nasfaa.org/knowledgebase/qa/KA-33201/en-us
https://askregs.nasfaa.org/knowledgebase/qa/KA-32821/en-us
https://askregs.nasfaa.org/knowledgebase/qa/KA-32821/en-us
https://askregs.nasfaa.org/knowledgebase/qa/KA-32821/en-us
https://www.nasfaa.org/Part_668_General_Provisions#subc66834a5ii
https://www.nasfaa.org/Part_668_General_Provisions#subc66834a2
https://www2.ed.gov/policy/highered/reg/hearulemaking/2009/sap.html#appeals
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Question Answer 
12. (continued) must include. The policy must describe how the student may 

reestablish his or her eligibility to receive Title IV aid and the 
basis on which a student may file an appeal (such as the death 
of a relative, an injury or illness of the student, or other special 
circumstances). The institution’s policy must also describe the 
information the student must submit to support the appeal, 
including why the student failed to make satisfactory academic 
progress, and what may have changed in the student’s situation 
that will allow the student to demonstrate SAP at the next 
evaluation. If the student appealed on the basis of one 
circumstance and wanted to appeal again based on the same 
circumstance, the student would have to provide information 
about what has changed to permit the student to make 
satisfactory progress at the next evaluation. In addition, an 
institution may decide to limit the number of times it will allow a 
student to appeal. [Guidance issued 8/26/2011]” 

13. If a student has successfully appealed 
and is on financial aid probation for one 
semester, can we extend the appeal for 
another semester? 

No. Financial aid probation is limited to one payment period. If 
the student is not meeting SAP standards after that payment 
period, the student is ineligible unless they file another 
successful appeal. See 668.34(c)(2)(ii) and 668.34(d)(2). 

14. If a school operates on trimesters and all 
students do not attend summer, when is 
SAP evaluated? Generally, we evaluate 
every payment period. 

If the school evaluates SAP at the end of each payment period, 
it must be done at the end of each payment period, even though 
summer is an optional term.  

15. If a student left school and was notified 
of the need to appeal their SAP status 
but never completed it, will the student 
need to do so once they return to the 
institution? 

Generally, yes. Temporarily leaving the institution is not a way 
to improve the student’s SAP status. The student would need to 
successfully appeal before continuing to receive Title IV aid. 
However, if the student transfers in credits which would help the 
student meet SAP standards, this could either be a part of the 
appeal or the school could run SAP utilizing the transfer credits 
without an appeal.  

Regaining Eligibility 

16. We evaluate SAP once per year after 
spring term. For students that do not 
appeal, but improve their standing prior 
to the end of the next spring, are we able 
to remove them from SAP if they self-
identify? We have students who will take 
summer courses and let us know when 
their new grades are in. If meeting SAP, 
we would remove them without requiring 
an appeal. Is that acceptable? 

Yes. The student would be eligible for Title IV aid once the 
student meets minimum satisfactory academic progress (SAP) 
requirements as defined by your institution’s SAP policy. The 
student would regain eligibility even if the timing occurs at the 
end of a payment period prior to the payment period in which 
SAP is evaluated. 
668.34(a)(9)(i) requires an institution to include in its SAP policy 
an explanation on how a student who does not meet SAP 
standards may re-establish eligibility to receive Title IV 
assistance if the student’s appeal is denied. 668.34(a)(10) 
describes the same requirement for institutions that do not 
permit appeals. The preamble to the proposed rules in the 
Federal Register, 6/18/10, page 34822, includes a statement 
that a student would re-establish eligibility once the student has 
an academic standing consistent with SAP requirements. 

https://www.nasfaa.org/Part_668_General_Provisions#subc66834c2ii
https://www.nasfaa.org/Part_668_General_Provisions#subc66834d2
https://www.nasfaa.org/Part_668_General_Provisions#subc66834a9
https://www.nasfaa.org/Part_668_General_Provisions#subc66834a10
http://ifap.ed.gov/sites/default/files/attachments/fregisters/FR061810ProgramInterityIssuesNPRM.pdf
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Question Answer 
16. (continued) The information provided to students regarding the institution’s 

SAP policy should clearly indicate that a student may regain 
Title IV eligibility by raising his pace of completion or cumulative 
grade point average (GPA) to the level required by the SAP 
policy. The policy should also specify how such students would 
be identified. This should clear up any confusion by students, 
and within the financial aid office, as to when and how students 
regain Title IV eligibility. 

17. If our school has modules and a student 
is meeting SAP at the end of the first 
module, do they regain eligibility for the 
entire payment period? 

No. SAP requires an evaluation at the end of a payment period. 
A module within a payment period cannot be the point of an 
evaluation, either for losing or regaining eligibility. 

Flexibilities Due to COVID-19 
18. If a student was on financial aid 

probation with an academic plan and due 
to a change in grading to pass/fail, they 
were unable to reach the 2.0 GPA, can 
they appeal again? 

Yes. The March 5, 2020 Electronic Announcement allows, 
“circumstances related to an outbreak of COVID-19, including, 
but not limited to, the illness of a student or family member, 
compliance with a quarantine period, or the general disruption 
resulting from such an outbreak may form the basis of a 
student’s SAP appeal even if not specifically articulated in the 
institution’s SAP policy” to be considered. 

19. Our school is considering pass/fail but 
that won’t count in the GPA, and if we 
understand correctly, COVID-19 
flexibilities state that pace doesn’t have 
to be made. So how do we review SAP? 
It seems it would be a frozen semester 
and not beneficial to students on 
probation or needing a 2.0 to graduate. 

The flexibility granted in the CARES act does not eliminate the 
need to meet the qualitative or quantitative standards of SAP, 
but it does give the school options for whether or not the 
attempts will be considered in the quantitative component for 
students who are unable to complete their coursework. For 
students who move to all pass/fail courses and the school does 
not count these courses in the GPA, then essentially, the 
qualitative component of SAP would remain unchanged from 
the prior term. When deciding to move to pass/fail, it is 
important to think about the possible outcome for students. 
Some schools have elected to give students a choice in whether 
they continue with letter grades or if they would like to move to 
pass/fail for a course or courses. Whatever the school decides, 
it must be documented in your SAP policy.  

20. For a student who attempted, but did not 
complete courses because of a COVID-
19-related circumstance, does the 
student have to be withdrawn to not 
count those courses in the quantitative 
calculation? Does it make a difference if 
the student is given an “I” (incomplete) 
grade? 

The CARES Act states, “[n]otwithstanding section 484 of the 
Higher Education Act of 1965 (20 U.S.C. 1091), in determining 
whether a student is maintaining satisfactory academic 
progress…an institution of higher education may, as a result of 
a qualifying emergency, exclude from the quantitative 
component of the calculation any attempted credits that were 
not completed by such student without requiring an appeal by 
such student.” This is an option, not a requirement.  
Additional guidance is forthcoming from ED on the 
implementation of the flexibilities afforded by the CARES Act. 
Stay tuned to Today’s News for updates.  

 

https://ifap.ed.gov/electronic-announcements/030520Guidance4interruptionsrelated2CoronavirusCOVID19

